4 TIPS om jezelf te blijven ontwikkelen

  1. Jij wilt het beste voor het kind en dus blijf je leren.

Natuurlijk wil jij het beste voor de kinderen bij jou op de groep. Grotendeels zit jouw talent om te werken met kinderen in jouw bloed. Je hebt natuurlijke aanleg om ze aan te voelen, om te weten hoe je ze kunt helpen als iets even niet lukt. Toch?! Maar je beoefent ook een vak. En in dat vak verandert er veel. Om op de hoogte te blijven, om innovatief te kunnen blijven werken, om jouw talent verder te ontwikkelen is blijven leren niet alleen leuk maar gewoon een “moetje”. Er zijn tal van manieren om te leren. Je kunt leren door goed naar de kinderen te kijken, door met ouders te praten, door feedback te vragen aan je collega’s en door bij anderen mee te spieken. Leren door het volgen van een training of workshop is ook een mogelijkheid. Vraag jouw werkgever naar de mogelijkheden of kijk eens op websites van de Rijksoverheid of SER voor mogelijkheden.

  1. Zorg dat je jezelf kent

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom jij dat gedrag van een kind als iets positiefs ervaart en jouw collega het juist irritant vindt? Het heeft alles te maken met jouw eigen perceptie van dingen. De “bril” waardoor jij kijkt bepaalt hoe je de kinderen waarmee je werkt ervaart. Ben je allergisch voor bepaald gedrag dan heeft dat waarschijnlijk alles te maken met hoe jij zelf in elkaar zit. Wat jouw talenten zijn en wat juist je valkuil. Om fijn met kinderen te kunnen werken is zelfkennis onmisbaar. Verdiep jezelf hierin. Vraag feedback aan je collega’s.

Je kunt jouw talenten en valkuilen, allergieën en bijbehorende uitdagingen ook in beeld brengen door gebruik te maken van de methode van Daniel Ofman “ kernkwadrant”. Meer weten? Lees verder op de website van carrieretijger.

  1. Blijf op de hoogte van trends

In een wereld waar in iets de ene dag relevant kan zijn en de volgende dag passé, is het belangrijk om bij de tijd te blijven. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de laatste trends en ontwikkelingen binnen jouw vakgebied. Abonneer je op nieuwsbrieven of lees magazines of websites.

  1. Wees nieuwsgierig, blijf spieken

Nieuwsgierigheid is van nature onderzoekend gedrag dat bij mensen en vele andere diersoorten voorkomt. Het is het emotionele aspect van levende wezens dat leidt tot verkenning, onderzoek, en leren. Met de term nieuwsgierigheid kan zowel het gedrag als ook de onderliggende emotie worden bedoeld. Wanneer jij onderzoekend gedrag vertoont dan heb je behoefte om te willen begrijpen, te bereiken, te delen, te vernieuwen, kritisch te willen zijn of je wilt iets weten. Al deze activiteiten leiden naar nieuwe inzichten. En die nieuwe inzichten die leveren op dat jij bewust bent van wat je doet en wat je zou willen doen. Mooi toch?! Als je blijft doen zoals je het deed dan krijg je wat je kreeg. Maar wat als je het eens op een andere manier probeert? Of van een andere kant bekijkt? Eens zien wat dat oplevert. Voor jouw werkplezier, voor de kinderen of jouw collega’s op de groep. Kijk ook eens hoe een ander het doet. Schrijf je in voor een training of workshop. Spiek mee! Bekijk ons actuele overzicht en ontwikkel jezelf.