Interview met Hermina Terpstra van Kindgeluk over het webinar "Kinderen en emoties, het kind is niet het gedrag"

Hermina kun je ons vertellen waar deze masterclass/Spieksessie over gaat?

Ja zeker! Tijdens mijn coaching trajecten merk ik vaak dat de emoties van kinderen niet altijd worden herkend en erkend door hun ouders of begeleiders zoals pedagogisch medewerkers, leerkrachten, onderwijsassistenten en anderen. Tijdens deze Masterclass bespreek ik de verschillende emoties die een kind laat zien zoals bijvoorbeeld boosheid, frustratie, angsten, onzekerheid, verdriet, etc.  Ook ga ik in op de vraag hoe je er als professional achter kunt komen waarom het kind zich op die manier gedraagt. Een kind heeft een reden voor zijn of haar gedrag. Gedrag is namelijk heel logisch. Vooral als je weet hoe dit werkt. Het is helpend dat jij als begeleider die reden achterhaald. We staan stil bij welke kwaliteiten jij als professional kunt inzetten om het kind te helpen om zich te uiten op een fijne manier. Hoe kun jij het kind laten groeien, ook in het omgaan met emoties? En hoe kun jij het gedrag van het kind en de reden daarvan met zijn/haar ouders bespreken? Zodat je gezamenlijk op kunt trekken om het kind zo goed als mogelijk te kunnen begeleiden.

Welke ervaring en kennis heb jij te delen met de deelnemers?

Voordat ik startte met mijn eigen praktijk heb ik de kindercoachopleiding bij Tea Adema te Burgum gevolgd. Daarna heb ik nog heel veel andere trainingen gevolgd, zoals onder andere de NLP Practioner opleiding. Vanuit daar is Kindgeluk en de Kind GELUK-methode ontstaan en daar ben ik enorm trots op. Ook op de scholingen die ik heb gedaan specifiek gericht op kinderen en emoties waarvan ik nu train de trainer ben. Het behalen van de opleiding tot Spiegelcoach was ook een waardevolle aanvulling voor in mijn praktijk. Naast al deze scholingen en de ontwikkelde vaardigheden die hiermee samenhangen ben ik ook moeder van twee meiden van 10 en 12. Sinds 2018 heb ik nu honderden gezinnen mogen begeleiden naar meer rust, begrip, zelfvertrouwen, geduld, harmonie, ontspanning en plezier. Het is helemaal mijn passie. Door Kindgeluk kan ik echt al mijn talenten en vaardigheden kwijt en leer ik zelf ook nog elke dag!

Wat is volgens jou de belangrijkste taak van een leerkracht/pedagogisch medewerker?

Het kind zien. Écht zien. Met heel zijn hebben en houwen. De talenten en kwaliteiten die elk kind heeft en ook de stukjes waarin hij of zij kan groeien. Bezig zijn met het welzijn van het kind. Nieuwsgierig zijn naar het kind en de behoeften van het kind onderzoeken. Wat zijn de kwaliteiten? Wat heeft het kind nog te leren? Werken aan het zelfvertrouwen samen met het ontwikkelen van een positieve denkwijze. Dát is zó belangrijk. Zodat het kind ook in wat lastigere situaties – die het leven ook kent – durft te proberen, fouten te maken en door te zetten. Welke kwaliteiten kun jij als professional inzetten om het kind tot leren te laten komen? Hoe kun je het kind begeleiden in het versterken van zijn/haar kwaliteiten en hem of haar begeleiden in het ontwikkelen van de vaardigheden die nog aandacht verdienen?

Wat is volgens jou de meest lastige te herkennen emotie?

Dat is een vraag die niet zo gemakkelijk – 123 – te beantwoorden is. Wat voor de een moeilijk of lastig is, is voor de ander een stuk gemakkelijker. Het is niet zo zwart wit. Het heeft ook te maken met de vaardigheden die jij als begeleider hebt (of nog minder hebt). En alles is oké want vaardigheden kun je ontwikkelen. Sta jij open om te leren? Dan weet ik wel een hele waardevolle masterclass voor je… een die elke professional die met kinderen en ouders werkt zou ‘moeten’ volgen 😉.

Voor wie is de masterclass/Spieksessie bedoeld?
Iedereen is natuurlijk van harte uitgenodigd om deel te nemen. Ik richt me vooral op professionals werkzaam in de kinderopvang en het primair onderwijs. Daarnaast is deze masterclass ook zeer geschikt voor studenten, denk aan PABO, SMW, SPH, SAW, onderwijsassistenten of anderen die met kinderen werken.

Wat levert deze masterclass mij als professional op?

Na deze masterclass heb je meer inzicht gekregen in hoe het werkt rondom kinderen en emoties. Je kijkt anders naar (lastig) gedrag. Je weet ook hoe je hier als professional mee om kunt gaan, zowel richting het kind als de ouder(s). En je leert niet alleen wat je kunt doen bij lastig gedrag, maar ook hoe je daar mee om kunt gaan. Ik deel heel veel kennis, waardevolle inzichten en ook concrete tips en praktische handvatten waar jij als professional gelijk je voordeel mee kunt doen. Je kunt de volgende (werk)dag er gelijk mee aan de slag! Super toch?

Waar kan ik me opgeven?
Geef je op via de website van Spiekr. Je kunt vanuit je eigen stoel deze masterclass “Kinderen en emoties, het kind is niet het gedrag” volgen op 29 september 2021 om 20.00 uur. Jij bent er toch ook bij? Meld je hier aan.

Inschrijven