Aanbod spraak-taalontwikkeling

Ons aanbod over Aanbod spraak-taalontwikkeling.

Spraakmakend Sneek en Spiekr bieden een breed arsenaal aan producten ter ondersteuning van het primair onderwijs, de kinderopvang en IKC’s. Alle producten en diensten zijn erop gericht om de vakkennis van de pedagogisch professionals te verstevigen, te vergroten en te borgen.

Dat doen we door aansprekende workshops, trainingen en persoonlijke begeleiding te bieden. Altijd staat hierin de taal-spraakontwikkeling van het kind centraal.

We werken vanuit de al aanwezige kennis en de kwaliteiten van de pedagogisch professionals. Daar borduren we op door. Want dat wat je al weet hoef je niet meer te leren. We voegen er echter nog wel graag wat aan toe. Zoals nieuwe wetenschappelijke inzichten, inspiratie vanuit de praktijk en handige en bruikbare tips en tools. Zo maken we leren leuk.

We geloven er ook in dat je veel van elkaar kunt leren. Spieken bij elkaar juichen we dan ook ten zeerste toe. Zo kun je je eigen inzichten verbreden.


1. Ouderavonden over verschillende onderwerpen zoals:

  • Help! Er zit geen gebruiksaanwijzing bij mijn kind. Hoe leer ik mijn kind praten? – een ouderavond vol met praktische tips over hoe je een rijke taalomgeving aan kunt bieden thuis, zodat je je kind als het ware uitnodigt om taal te gaan gebruiken: hoe verloopt de spraak- taalontwikkeling en hoe stimuleer je deze?
  • Taalstimulering hoe? Maak lezen leuk! een workshop vol praktische voorbeelden om taal op een actieve en leuke manier aan te bieden. Niet alleen door voor te lezen, maar vooral door samen te spelen en te ontdekken. Met daarbij informatie over beginnende geletterdheid van de allerjongsten.
  • Lees- en spellingproblemen/dyslexie. Wat als je kind problemen heeft met lezen en spellen? Hoe kun je (op een voor alle partijen) positieve manier ondersteunen? Wat als de problemen hardnekkig blijken te zijn? Een avond boordevol nuttige informatie en praktische tips.

Ouderavonden kunnen online worden aangeboden maar we komen ook graag bij jullie op de locatie. Meestal duurt een online-ouderavond 1- 1,5 uur.

Heb je interesse, wij bieden je graag een programma op maat.


2. Programma’s voor studiedagen

Ben je op zoek naar een leuke maar vooral ook zinvolle invulling van een studiedag en kampt jouw team met vragen rondom spraak-taalontwikkeling? Dan komen we jouw team graag inspireren.

Onze workshops duren gemiddeld 2 à 2,5 uur. We beginnen na een korte kennismaking vaak met een deel theorie om vervolgens snel aan de slag te gaan middels een interactieve werkvorm. We maken gebruik van praktische voorbeeld en brengen materialen mee ter ondersteuning en inspiratie.

Na het interactieve gedeelte is er ruimte om verdiepende vragen te stellen en zetten we jullie graag aan het denken. “wat ga je, nu je dit hebt gehoord/gezien/meegemaakt, morgen anders doen? “Welke effect zou dat kunnen hebben op de ontwikkeling van het kind?”

Voorbeelden van onderwerpen:

  • Meertaligheid
  • Dyslexie
  • Beginnende geletterdheid
  • Lees- en spellingsproblemen

3. Pubquiz taal

Vinden jullie als team taal vreselijk belangrijk en hebben jullie zin in een leuke middag/avond? Boek dan een pubquiz taal. Tijdens deze quiz verwelkomen we je graag in een leuke kroeg of locatie bij jullie in de buurt. Jullie gaan in teams van 4/5 personen strijden voor de felbegeerde taal-beker. Dat doe je door vragen te beantwoorden over taal. Welk team kan de meeste vragen juist beantwoorden?

We kunnen dit programma helemaal naar wens samenstellen. Vraag naar de mogelijkheden!


4. Ondersteunende producten voor een teamoverleg vol inhoud

Gebeurt het jullie ook? Je zou zo graag tijdens een teamoverleg de diepte in willen. Echt met elkaar in gesprek over de inhoud van jullie werk. Maar je verzandt toch in het praten over praktische dagelijkse zaken. Wij hebben een middel om je te kunnen ondersteunen.

De spieksessie kan gaan over bijvoorbeeld taalontwikkeling. Je krijgt een PowerPoint toegestuurd, een handreiking die je voor ieder teamlid kunt printen en aanvullende materialen. Je plant een teamoverleg, gaat met elkaar om tafel (of spreekt online af) en opent de PowerPoint.

De PowerPoint leidt je langs filmpjes, vragen over jouw dagelijkse praktijk, een casus en theoretische onderbouwing. In de handreiking beantwoord je tussendoor vragen, schrijf je jouw inzichten op en maak je opdrachten met elkaar.

Na afloop van zo’n sessie is je kennis weer opgefrist en heb je als team inzichtelijk gemaakt hoe jullie omgaan met de vraagstukken die in de PowerPoint langs kwamen.
De volgende dag kun je direct aan de slag met de praktische tips uit het programma!
We kunnen ook fysiek langskomen voor een korte sessie van 1,5 a 2 uren om je bij te praten of beter gezegd mee te laten spieken.

Vraag naar de mogelijkheden!


5. Posters en andere materialen

Op verzoek kunnen we je ondersteunende posters en materialen toesturen. Om alvast in de stemming te komen kun je hier gratis de poster “voor wie is logopedie?” downloaden.
Download de gratis poster

 


6. Verrijk je kennis in de praktijk

Zou jij graag willen dat een specialist bij jou op de groep meekijkt? Om samen met jou te kunnen beoordelen welke kinderen mogelijk extra ondersteuning nodig hebben? Of om met jou me te kijken of jouw aanbod voldoende aansluit bij de behoeften van de kinderen op de groep? Wil jij nieuwe materialen gaan inzetten maar weet jij niet welke geschikt zijn en hoe je ze kunt gebruiken?

Wij komen graag langs en bieden op maat een ondersteunings-/coaching programma aan. Vraag naar de mogelijkheden!


Contact

Wil je rechtstreeks contact met Spiekr? Neem dan contact op via telefoonnummer 058-203 7130. Mailen kan natuurlijk ook: info@spiekr.nl of maak gebruik van onderstaand contactformulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.