Opleiding & training

Opleiding & training

Pedagogisch medewerkers hebben grote invloed op het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Met workshops helpt Spiekr ze met bijvoorbeeld interactievaardigheden, werken met de natuur of pleinspelen. Maar we bieden meer. Denk aan een communicatiescan IKC, waarmee jouw IKC handvatten krijgt om zich sterk te profileren. Of een workshop arbeidscommunicatie, waarna je makkelijker de aandacht trekt van potentiële collega’s.

Hieronder een greep uit ons aanbod. Maar er is zeker meer mogelijk, dus neem gerust contact met ons op.

• Uk & Puk (workshop)

Het doel van Uk en Puk is onderwijsachterstanden te voorkomen of verminderen, zodat kinderen een betere start kunnen maken in het basisonderwijs. De workshop biedt getrainde medewerkers een manier om spelenderwijs en doelgericht te werken aan de brede ontwikkeling van kinderen.

• Ruimte als derde pedagoog (workshop)

Een goed ingerichte ruimte, afgestemd op de pedagogische visie, maakt dat kinderen zich veilig voelen. Als je een ruimte goed indeelt kan de ruimte als ‘derde pedagoog’ dienen. Dan komen kinderen tot rust, weten ze wat er van hen verwacht wordt, spelen ze langer en geconcentreerder én storen ze elkaar minder.

• Ontwikkeling door spel (workshop)

Kinderen spelen om plezier te maken. Maar door spel ontwikkelen zij ook hun motoriek, creativiteit, fantasie en denkvermogen. Ze leren samenleven met anderen en omgaan met frustraties. Ze krijgen ruimtelijk inzicht en ontdekken zichzelf. Elk kind ontwikkelt zich anders, maar voor alle kinderen is spel de motor achter deze ontwikkeling. Het is de meest natuurlijke vorm van leren.

• Hoe werkt creativiteit? (workshop)

Kinderen zijn van nature creatief. Ze kennen nog geen vaste manieren om iets op te lossen en kijken vol nieuwe ideeën tegen de wereld aan. Pedagogisch medewerkers en leerkrachten hebben samen met de ouders een grote rol in de ontwikkeling van creativiteit bij kinderen. Als we hun creativiteit niet stimuleren en ontwikkelen verdwijnt een deel van die vaardigheid.

• Pleinspelen (workshop)

Bewegen is belangrijk. Daarom willen we kinderen op de BSO en in het onderwijs stimuleren actief te zijn. In deze workshop leer je hoe je op een laagdrempelige manier sport- en spelactiviteiten aanbiedt op het schoolplein en de buitenruimte van de BSO.

• Werken met de natuur (workshop)

Om kinderen kennis te laten maken met de natuur is het niet per se nodig om met ze op excursie te gaan. Op de BSO, in de klas of op het schoolplein zijn allerlei activiteiten mogelijk om kinderen bewust te maken van de natuur.

• Communicatiescan IKC (workshop)

Binnen het IKC werken kinderopvang en school nauw samen. Dan wil je natuurlijk ook de communicatie naar de buitenwereld samen vormgeven. Wat doe je daar al mee en wat kan de volgende stap zijn? Met de communicatiescan van Spiekr krijgt jouw IKC handvatten om zich sterk te profileren.

• Interactievaardigheden (workshop)

Pedagogisch medewerkers hebben grote invloed op het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Hun interactievaardigheden vormen de basis van de kwaliteit van de kinderopvang. De workshop Interactievaardigheden helpt je jouw interactievaardigheden te ontwikkelen. 

• Arbeidsmarktcommunicatie (workshop)

Onderwijs en kinderopvang hebben te maken met een heel krappe arbeidsmarkt en op korte termijn zal dat niet verbeteren. Met goede arbeidsmarktcommunicatie maak je het verschil en trek je de aandacht van potentiële nieuwe collega’s.