Categorie: Samenwerken & Persoonlijke groei, Teamscholing & studiedagen, Coaching en begeleiding

Train je communicatie en versterk de samenwerking

Prijs op aanvraag
Sterk praktijkgericht
Communicatie 3.0
Speciaal voor Kinderopvang en IKC

Train je communicatie en versterk de samenwerking

Geef je communicatie een boost! Geloof jij er ook in dat je met de juiste boodschap en toon kunt zeggen wat je wilt? Wie je ook tegenover je hebt? Maar blijkt in de praktijk dat je toch de juiste woorden niet weet te vinden?

Versterk jouw communicatie en kom verder! Met jouw team, met ouders en met andere professionals om jou heen. Wij bieden jou een unieke training waarbij je leert:

  • Hoe je goed kunt communiceren binnen je team, met de focus op feedback geven en ontvangen;
  • Hoe je constructief kunt communiceren met ouders. Hoe maak je van een ouder een partner en hoe ga je met een ouder in gesprek wanneer je een zorg wilt delen?;
  • Hoe je productief kunt communiceren met andere professionals zoals bijvoorbeeld een onderbouwleerkracht, IB-ers, jeugdhulpverleners en anderen.

Voor wie?

Ben jij een professional die rondom het jonge kind (samen)werkt? En wil jij jouw manier van communiceren verder ontwikkelen? Dan is deze training een geweldige tool voor jou!

Of je nou pedagogisch medewerker op de kinderdagverblijfgroep bent, leerkracht in groep 5 of wijkverpleegkundige van het consultatiebureau, je komt dezelfde uitdagingen tegen.

Om het kind goed te ondersteunen is het nodig om op de juiste manier contact te onderhouden met je directe collega’s, de professionals in het werkveld en uiteraard met de ouders van de kinderen.

Maar dat valt niet altijd mee. Want hoe vertel je die ene ouder die altijd zo boos reageert als zijn zoon vies is geworden tijdens het buitenspelen, over het belang hiervan als je hem daarmee alleen maar tegen de borst stoot?

Hoe zeg je die ene collega dat je het liever niet over het weekend hebt als je met de kinderen aan tafel zit, zonder dat je haar daarmee beledigt?

Hoe voer je een inhoudelijk goed gesprek met je collega’s van de onderbouw over het nut en de noodzaak van onderzoekend leren als je het lastig vindt om iets te zeggen in een groep?

Voor al die professionals zoals jij die op zoek zijn naar oplossingen voor dit soort vragen is deze training gemaakt.

Verruim je blik, groei als persoon en help mee met het verder professionaliseren van de communicatie binnen de kinderopvang, de school en de jeugdhulpverlening.

Wat je gaat leren

Als je duidelijk communiceert, kun je beter samenwerken. Je bereikt je doel gemakkelijker en je bent beter in staat om je gesprekpartner te begrijpen en ervoor te zorgen dat jij ook begrepen wordt.

Je krijgt handvatten en vaardigheden om:

  • Opbouwende en directe feedback te kunnen geven aan je collega
  • Inzicht te krijgen in je eigen communicatiestijl en in die van anderen
  • Een vakbekwame (gespreks)partner te kunnen zijn voor ouders
  • Professioneel en functioneel te communiceren met andere professionals in het werkveld

Leerdoelen en leeropbrengst

Na het volgen van deze training

  • Weet je pas echt wat communicatie is
  • Heb je inzicht gekregen in miscommunicatie en andere valkuilen waar je je nu wellicht nog niet bewust van bent
  • Weet je wat er wordt bedoeld met “the tone of voice”
  • Leer je het stappenplan rondom het geven van feedback kennen
  • Weet je wat non-verbale communicatie is en wat voor effect het kan hebben
  • Kun je je inleven in de gevoelens en de belangen van anderen en gebruik je deze kennis om professioneel te kunnen communiceren met ouders en andere professionals
  • Ken je de opbouw van een oudergesprek
  • Weet je hoe je je kunt voorbereiden op een moeilijk gesprek


Programma bijeenkomst 1

Deze bijeenkomst is gericht op algemene basiscommunicatie.

Het doel van bijeenkomst 1

  • Jullie maken kennis met elkaar (kort);
  • Je krijgt uitleg over communicatie. Wat is communicatie?;
  • Je ervaart welke gelaagdheid communicatie kent;
  • Je krijgt informatie over het Halo- en Horn effect;
  • Je ervaart wat miscommunicatie is;
  • Je krijgt verschillende werkvormen en technieken aangeboden om een gesprek te kunnen voeren;
  • Je krijgt uitleg over de opdracht en uitleg hoe je online de materialen kunnen bekijken en hoe je je opdracht kunt inleveren.

Programma bijeenkomst 2

Deze bijeenkomst gaat over het geven en ontvangen van feedback en over het moeilijke gesprek.

Het doel van bijeenkomst 2

  • We blikken terug op de afgelopen periode waarin je hebt kunnen oefenen en we delen de ervaringen t.a.v. de opdracht;
  • Je leert de regels van feedback geven en feedback ontvangen;
  • Je krijgt les over lastige gesprekken. Bestaan lastige ouders eigenlijk wel of zijn het angstige ouders? Heeft die collega weerstand of heeft hij/zij erkenning nodig? Welke behoefte heeft jouw gesprekspartner eigenlijk echt en hoe herken je die behoefte? Hoe speel je daar dan op in?
  • Je gaat oefenen met moeilijke gesprekken en krijgt technieken aangeboden om dit gesprek voor te bereiden en te voeren;
  • Je reflecteert op je eigen handelen en maakt een praktisch actieplan voor jezelf.


Profiel foto van docent
Trainer

Marijke Nota

Kijken naar de behoefte van het kind en dit centraal zetten is een belangrijk thema. Hoe kun jij als (toekomstige) professional hierin een bijdrage leveren? Jij bent het gereedschap, wat maakt dat bewust bekwaam handelen het sleutelwoord is. Naast huidige werkzaamheden als pedagogisch coach heeft Marijke een passie voor trainingen ontwikkelen en geven met als extra ingrediënten enthousiasme en een dosis gezonde humor. Met een achtergrond als toegepaste psycholoog, docent omgangskunde en practitioner Hostmanship is Marijke breed inzetbaar.

Profiel foto van docent
Trainer

Joanna Brands

Joanna ondersteunt de Pedagogisch professionals graag in hun ontwikkeling, zodat ze zich nog bewuster raken van hun handelen … want zij maken het verschil! Ze motiveert en inspireert graag en wordt op haar beurt ook graag geïnspireerd door de Pedagogisch professionals. Naast haar huidige werkzaamheden als pedagogisch coach/beleidsmedewerker is Joanna bij ons bezig met haar passie: trainingen geven en ontwerpen. Haar kracht is laagdrempeligheid in de omgang in combinatie met grote pedagogische kennis en continue zoektocht naar de zone van de naaste ontwikkeling van zowel de persoon die naast haar staat, alsook die van haarzelf. Daarmee zet ze zich in voor optimale ontwikkelkansen voor ieder kind.

Wil je weten wat Spiekr voor jou kan betekenen?
Neem dan contact op voor het maken van een afspraak. We bespreken graag wat er mogelijk en nodig is.

Contact

Wil je rechtstreeks contact met Spiekr? Neem dan contact op via telefoonnummer 058-203 7130. Mailen kan natuurlijk ook: info@spiekr.nl of maak gebruik van onderstaand contactformulier.